2011. június 7., kedd

Tejszínes sült tőkehal

Nem vagyok nagy halas, vagyishogy eleddig kifejezetten utáltam, aztán jött a nemzeti büszkeség, a fish and chips, és megszoktam. Mostanra már meg is szerettem. És tessék egy recept nektek. Továbbra sem miniméterre és dekára pontosan tartok be mindent, szemre főzök, vagy bejön, vagy nem. (be szok).

Tejszínes sült tőkehal

Megfelelő (ahányan eszitek, ez kb 4 főre elég, szóval akkor 4 filé) mennyiségű tőkehal (vagy bármilyen fehérhúsú  tengeri hal)
1 citrom
só és bors (lehetőleg fehér)
20 deka ementáli sajt
3 deci tejszín (sűrű, ne sajnáljuk.... ez kb. 1 bögrényi)
1 teáskanál dijoni mustár (hanem dijoni, legyen kicsit több, mert a dijoni erős zamatú - orrtisztító fajta)
fél bögre zsemlemorzsa
kis olvasztott vaj (egy leveses kanálnyi)

Kell egy akkor tűzálló edény, amibe az összes filé egy rétegben belefér - nem pakoljuk egymásra. Kivajazzuk, majd befektetgetjük a halakat. Ha van rajta bőr, akkor az legyen alul (a szebbik fele legyen felül - presentation side up). Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint persze, majd ráfacsarjuk a citrom levét. Ráreszeljük a sajtot, szépen, hogy mindenhol bőven ellepje, majd összekeverjük a msutárt a tejszínnel, és ráöntjük az eddigiekre. A zsemlemorzsát összekeverjük az olvasztott hallal, és rászórjuk a halra. 180 fokra (közepesre, vagy annál kicsit melegebbre) állítjuk a sütőt, jól befűtünk, majd betesszük a halat 25-30 percre. Akkor jó, ha  a zsemlemorzsa kellemes barna, a hal pedig könnyen pikkelyeire esik (villával ellenőrizhetjük).
Melegen tálalva a legjobb, krumplipürével (esetleg rizzsel)

1 megjegyzés:

  1. "A zsemlemorzsát összekeverjük az olvasztott hallal, és rászórjuk a halra."
    Gondolom, a vajat olvasztjuk es locsoljuk a halra! :o)

    VálaszTörlés