Izgalmas, indiai ízek, mert itt ez a menő. A csirke kiváló grill partikra, a rizst önmagában salátával is jó enni.
Tandoori csirke
Ami kell hozzá 8 főre:
2 citrom leve
2 fej hagyma, apróra vágva
fejenként 2 csirkecomb bőre nélkül
kis olaj
a páchoz:
3 dl görög joghurt
3-4 cm ujjnyi vastag gyömbér
4 fokhagyma gerezd
3/4 evőkanál garam masala
3/4 evőkanál őröl kömény
1/2 evőkanál chilli por
1/4 kanál kurkuma
A citromlevet összekeverjük a hagymával és a paprikával egy olyan tálban, amiben aztán majd pácolni tudjuk a csirkéket. A combokat bevagdossuk kb 3 helyen, majd a tálba tesszük, bedörzsöljük a citromos-paprikás hagymával, és 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt megcsináljuk a pácot - összekeverjük a hozzávalókat, majd legalább 1 órán át állni hagyjuk a hűtőben. A legjobb, ha ott hagyjuk egész éjszakára.
Felmelegítjük a grillt, ha van, ha nincs, akkor a sütőt, magas fokozatra. A csirkéket rácsra tesszük, kicsit megolajozzuk, és oldalanként 8-10 percig sütjük, amíg kellemes puha és átsült lesz. A rács alá tegyünk tepsit, hogy a lecsöpögő pácot könnyebb legyen takarítani.
Sárga paprikás rizs
Hozzávalók 4 főre:
kevés olivaolaj,
1 hagyma apróra vágva
1 kaliforniai paprika apróra vágva
1 hüvelykujjnyi gyümbér
25 dkg basmati rizs
1 evőkanál kurkuma
6 dl zöldség alaplé
2 dkg pirított szeletelt mandula
Az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, a paprikát és a lereszelt gyömbért, majd kb 5 percig hagyjuk kevergetve párolódni, amíg kicsit puhul. Belekeverjük a rizst és a kurkumát, majd 1 percig szintén keergetve pirítjuk, majd hozzáöntjük a zöldség alaplét, megvárjuk amíg gyönygözni kezd, ekkor lefedjök, és további 12 percig főni hagyjuk. Ezidő alatt a fedőt ne emeljük fel. 12 perc múlva levesszük a rizst, 5-10 percig hagyjuk még párolódni a fedő alatt, majd bekukkantunk alá. Ha a rizs puha, csak maradt még kis víz alatta, akkor hagyjuk, még pár percig a fedő alatt. Ha kész, belekeverjük a mandulát, és ízlés szerint sózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése