2012. április 2., hétfő

Lombikos etikett, útmutató barátoknak - még 16 nap

Nem estem át lombikon, de valamiért a téma engem nagyon megérint. Sok fórumot, blogot, cikket miegymást olvastam végig, miközben meddőségi klinika közelébe sem kellett mennem, a gyereket összehoztunk 4-5 hónap alatt, erőlködés nélkül, igazából meglepetésszerűen.
Van ismerősöm, aki lombikozik, van aki inszeminál, van aki már feladta, van aki még csak gondolkozik rajta, hogy tán kéne a kivizsgálás.
Viszont nekem, mint kívülállónak egyrészt nehéz beleképzelni magamat, másrészt nehéz kimutatnom, hogy támogatom őket, anélkül, hogy bántó, vagy tolakodó lenne. Igyekszem kurvára, hogy együttérző legyek, de ne erőszakos. És ezt találtam az egyik angol nyelvű blogon (igyekszem szabadosan fordítani, nem az erősségem, annyiban át is foglamaztam, hogy nem E/1-ben írom, ahogy az eredeti)
Szóval íme a szabályok, lombikosok barátainak
- csak semmi történet, és semmi tanács. Hidd el. Ha meddőséggel küzdesz, már minden történetet, legendát hallottál, hogy az ilyen-meg-olyan köhögés elleni szirup kinek hogyan használt, hogy hogyishívjákék örökbefogadtak egy gyereket, és akkor lett terhes. A meddőséggel küzdőknek magukra és a saját helyzetükre kell koncentrálniuk, van orvosuk, aki a lehetp legjobbat ajánlja nekik az ő szituációikra.
- Kérlek ne ajánld, hogy pete,- vagy sperma donort használjanak. Rengetegszer kell a meddő nőknek végighallgatniuk, hogy miért nem használják a sógor spermáját, vagy a nővére petéjét. A legdurvább, hogy úgy javasolják ezt az emberek, hogy azt sem tudják, hogy a meddőséggel küzdő párnak milyen gondja van, és hogy minden lehetőségüket kihasználták már. Amíg nem bizonyos, hogy ez lenne a baj, addig egyetlen ember adjon spermát, az a férj.
- Kérlek, ne javasolj örökbefogadást, vagy hogy adják fel. Döbbenetes hányan kérdezik meg a meddő párokat, még akár azelőtt, hogy elmentek volna a meddőségi klinikára. Az örökbefogadás egy lehetőség, de a legtöbb párnak csak az út legvégén. Ugyanez érvényes arra a javaslatra, hogy ne görcsöljön rá annyira, engedje el a témát. Ez egy óriási döntés, amit sokan nagyon hamar javasolnak. Alapjában a döntés az örökbefogadásról, vagy arról, hogy nem akarnak gyereket csak a párra és az orvosukra tartozik. Ennyi.
- Nee mondd meg miért történik. Még ha azt gondolod, hogy ez Isten akarata, vagy a sors, vagy az univerzum döntött úgy, hogy nem lehet gyerekük, ezt a véleményt tartsd meg magadnak. Logikát keresni egy ennyire logikátlan, megmagyarázhatatlan dologban nem segít. A meddőséggel küzdő pár legtöbbje el tudja fogadni, hogy van akinek sikerül, van, akinek nem. Még a legvallásosabb meddő pár is elmondhatja, hogy van amikor olyan dolgok történnek, aminek egyszerűen nincs értelme.  Egyszerűen meg kell tanulni elfogadni a végkimenetelt. Amikor valaki meddőéggel küzd, sokszor önmagát hibáztatja. Ha okot próbálsz keresni, hogy mi lehet a bajuk, tán csak rosszabbá teszed a helyzetet.
- Ha gyereked van, vagy várandós vagy, ne beszélj a rossz oldaláról. Bizonyára vigasztalni akarod lombikos barátodat, de ez kb. annyival egyenlő, mintha egy vak embernek azt ecsetelnéd, hogy milyen jó neki, hogy nem kell szemüvegre költenie.
- kérlek ne beszélj hírességekről, akik meddőségi kezeléseken estek át. Neekik nyilván több pénzük és lehetőségeik vannak, ezek a kezelések rettenetesen drágák, szóval ha elmeséled, hogy valamelyik híresség a 20. lombikra esett teherbe, nem túl bölcs, hiszen a többség küzd, hogy a gyógyszereket ki tudja fizetni.
- ha rájössz, hogy gyereket vársz, vagy megtudod egy közös barátról, mondd el a meddőségi kezelésekre járó barátodnak e-mailben, és legyél óvatos. Nem arról van szó, hogy a meddő párok nem tudnak más terhességének örülni, hanem inkább az, hogy ők ilyenkor magukat csalódásnak élik meg. az e-mail lehetőséget ad arra, hogy az érzéseikkel megküzdjenek magukban.
- még ha lombikkal küzdő barátod el is mondta, hogy min megy keresztül, ne kérdezgesd állandóan erről. Vannak olyan napok, amikor nehezebb erről beszélni, hagyd, hogy ő dönthesse el, mikor akar.
- vannak események, amik nehezebbek egy meddőséggel küzdőnek, pl. keresztelő. Ez megint nem lened szól, egyszerűen nem tudhatod egy meddő nő hol tart emócionálisan, vagy pszichikailag, vagy fizikailag. Gondolj bele, hogy éppen most tudtad meg, hogy nem sikerült a lombikod, és másnap keresztelőre kell menned. Van amikor csak az időzítés nem jó egyszerűen. a meddőséggel küzdőnek meg kell óvnia a saját érzéseit.

És íme egy-két hasznos együttérző mondat
- sajnálom, hogy ezen kell átmenned
- nem tudom elképzelni, hogy mit érzel
- itt vagyok neked
- gondolok rád
- szólj, ha beszélni szeretnél.

2 megjegyzés:

  1. Szeretném megköszönni neked a magam, és a többi lombikos nevében is! Bizony, sokszor érzem azt én is, hogy kéne egy tábla a nyakamba az etikettről......
    (és ezt csak zárójelben jegyezem meg, hogy engem pl. nem zavar ha más terhes lesz; hiszen attól én sem előbb, sem később nem leszek az: Jobban bántana ha ezt nem személyesen, hanem e-mailben közölnék.
    Viszont ha egy "becsúszott" babáról hallok; ennek bármerre is ágazó folyományaival; az igen. Na arra nem vagyok kíváncsi...)

    VálaszTörlés
  2. Örülök....es nem tudom hol tartasz, de minden tiszteletem, elismeresem a Tied, hogy erod es kitartasod van hozza.

    VálaszTörlés