Sajnos a sétára nem tudtam elmenni, de ezt megkaptam.
1. Az anyatej a helyzetnek
megfelelő és hosszú távú immunológiai
védelmet biztosít a gyermeknek.
2. Az anyatej fajtaazonos fehérjét
tartalmaz, így nem okoz allergiát, könnyen feldolgozható, és a növekedés
szempontjából a legoptimálisabb mennyiségben van jelen.
3. Az anyatej a kizárólagos
szoptatás időszakában tökéletes tápanyagellátást biztosít. A szilárd táplálékok
bevezetése után is elsőrangú táplálékforrás marad.
4. Az anyatej ösztönzi a
gyerek immunrendszerének fejlődését. Ezt immunmoduláló funkciónak nevezzük, és
jelentősége nem csak csecsemőkorban, hanem sok évvel később is megmutatkozik.
5. Az anyatej emésztést segítő
enzimeket is tartalmaz, ennek is köszönhető, hogy a lehető legkönnyebben és
legtökéletesebben hasznosítható táplálék a gyermek számára.
6. Bár az intelligencia
fejlődése nagyon sok tényezőtől függ, ezek között előkelő helyen áll az
anyatejes táplálás, mert az anyatej speciális összetételénél fogva minden
másnál hatékonyabban támogatja az agy fejlődését. A szoptatással összefüggő
anyai magatartás és speciális kommunikáció a babával is közrejátszik a
szoptatott gyerekeknél megfigyelhető magasabb intelligenciahányados
kialakulásában. A hosszú távú szoptatás hatására 8 ponttal magasabb IQ szintet
mértek 5 éves korban.
7. Az igény szerinti
szoptatás elősegíti a gyermeknél a táplálékfelvétel feletti kontroll
kialakulását: szükségletei szerint tanul meg enni. Másfelől az igény szerint
szoptató anya megtanulja elfogadni a gyerek igényeit, nem törekszik
túltáplálásra, ezért az igény szerint hosszú távon szoptatottaknál ritkábbak a
későbbi élet során a táplálkozási zavarok és az elhízás.
8. Az anyatej segíti a
gyermek túlélését nehéz helyzetekben. A koraszülő anya tejének összetétele
például különbözik az időre szülőkétől, több immunanyagot tartalmaz. Ezért a
koraszülő anya kolosztruma jelentősen hozzájárul a koraszülött túléléséhez,
fertőzésekkel szembeni védelméhez. A szoptatott/anyatejjel táplált
koraszülöttek körében ritkább a nekrotizáló enterokolitisz, a szepszis, a
húgyúti fertőztés.
9. A szoptatás csökkenti a hirtelen
bölcsőhalál kockázatát. Feltételezhető, hogy ebben eddig pontosan nem
azonosított tényezők mellett az is szerepet játszik, hogy az igény szerinti,
gyakori szoptatás miatti gyakori testközelség és együttlét az anyával
ösztönzőleg hat a csecsemő valamennyi életműködésére, légzésére.
10. A szoptatás rövid és
hosszú távon is csökkenti a hasmenéses megbetegedések kockázatát, a
gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát. A betegség alatti
gyakori szoptatás nem csak az immunanyagok miatt jelentős védőhatású, hanem
azért is, mert megakadályozza a kiszáradást és a jelentős súlyvesztést. A
gyermekek többsége ösztönösen visszatér ilyenkor a kizárólagos szopásra még
akkor is, ha korábban bőven evett már szilárd ételeket.
11. Az anyatejben levő
immunanyagok csökkentik a tüdőgyulladás kockázatát.
12. Az anyatej elősegíti az
egészséges növekedést, ami kissúlyú újszülötteknél, koraszülötteknél különös
jelentős tényező.
13. A szoptatás csökkenti az
anyánál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
14. . A szoptatás csökkenti a
gyermeknél a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
15. A szopással járó komoly
és összetett izommunka elősegíti a szájizomzat egészséges fejlődését. Ez az
egyik oka annak, amiért például még hasadékos babák szoptatását is érdemes
elkezdeni és fenntartani, még akkor is, ha emellett a nem elég hatékony szopás
miatt kiegészítésre is szükség van.
16. Hosszú távon szoptatott
gyerekeknél a ritkább a rosszul záródó fogsor. Ez részben a ritkább
cumihasználattal és a ritkább ujjszopással függ össze.
17. A szülés után közvetlenül
megkezdett szoptatás gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, mérsékeli az
anya vérveszteségét. Ezért császármetszés után IS, anyai érdek IS a mielőbbi és
gyakori szoptatás.
18. A szoptatás a szoptatási
időszak hosszától függően csökkenti az anyánál bizonyos típusú mellrák fajták
és a petefészekrák előfordulását. Minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál
inkább.
19. A hosszú távú szoptatás csökkenti
a csontritkulás kockázatát az anyánál, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem
elvonja a csontokból (fogakból) a kalciumot, hanem egyrészt javul a kalcium
hasznosítás hatásfoka a táplálékból, másrészt segíti a kalcium beépülését a
csontokba.
20. A szoptatás csökkenti az
anyai vasveszteséget: a szülést közvetlenül követően a vérzés mérsékelése
miatt, a kizárólagos szoptatás idején és azután a menstruációs ciklus
szünetelése miatt, valamint a szoptatás alatt megfigyelhető jobb
vashasznosítási képesség miatt.
21. A hosszút távú szoptatás csökkenti
az anyánál a kettes típusú diabétesz kockázatát.
22. A hosszú távú szoptatás optimalizálja
az anya szervezetének működését, különösen az agyét.
23. A szoptatás elősegíti a
kötődést, természetesen bőséges testkontaktust biztosít.
24. A hosszú távú szoptatás
jelentősen növeli a nő önbizalmát, magabiztosságát, erősíti testtudatát.
25. A hosszú távú szoptatás
során megvalósuló fokozatos elválasztódás elősegíti a gyermek szocializációját:
természetes módon gyakorolja a kompromisszumok kötését, a kívánságok
teljesülésének időbeli elhalasztását, mások szempontjainak figyelembe vételét.
26. A hosszú távú szoptatás
megalapozza a gyermek biztonságérzetét, mert megtanulja, hogy jelzéseire
kiszámítható válasz érkezik.
27. A hosszú távú szoptatás
során megvalósuló elválasztódási folyamat fejleszti a gyermek önirányítását,
empátiáját, kompromisszumkészségét, önállóságát.
28. Szoptatott gyerekek
esetében a kizárólagos szoptatás és a teljes szoptatás időtartamával arányosan
csökkennek az egészségügyi, ápolási költségek, mivel a szoptatott gyerekek
ritkábban betegek, ha kórházba kerülnek kevesebb az ápolási napok száma,
ritkábbak a szövődmények.
29. A szoptatás a lehető
legkörnyezetbarátabb, mivel gyakorlatilag nem termel hulladékot.
30. A kizárólagos szoptatás és a hosszú távú
szoptatás nagyobb családi jólétet tesz lehetővé, mivel egyáltalán nem kell
tápszerre, cumisüvegre és egyéb tartozékokra költeni, és a kevesebb, kevésbé
súlyos betegség miatt a gyógyszerköltségek, orvosi költségek is jóval
alacsonyabbak.
31. Szoptatott gyerekeknél
alig fordul elő vérszegénység:
→ 1 éves korukban még szopó
csecsemőket vizsgáltak (tehéntejet, vaskiegészítést, vassal dúsított tápszert
soha nem kaptak)
→ azok a babák, akik 6 ½ hónapig kizárólag szoptak,
kevésbé voltak vérszegények, mint azok, akik csak 5 ½ hónapig szoptak kizárólag
→ a 7 hónapig kizárólag szopó
csecsemők közül egy sem volt vérszegény, és 12-24 hónapos korban is jó volt a
vas státuszuk.
→ a második félévben a
szoptatás folytatása segít fenntartani a megfelelő vas-státuszt
→ a hozzátáplálás megkezdése
után is jól felszívódnak az ásványi anyagok az anyatejből
→ a vashiány (de az anémia
nem) fokozza a vasfelszívódást 5-6 és 9-10 hónapos korban is
→ 12-24 hós korban azokat a
gyerekeket találták vashiányosnak, akik kevesebbet szoptak, kevesebb húst ettek
és több tehéntejet ittak.
32. Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik. Ez NEM
azt jelenti, hogy az anyatej minősége romlik, hanem azt, hogy alkalmazkodik a
gyermek igényeihez. Fokozatos elválasztódás esetén ill. 6-15 hónapos kor
között: glukóz, citrát, foszfát, kálcium csökken; lipid, kálium, magnézium nő
Amikor a tejmennyiség 400
ml/nap alá csökken: fehérje, klorid, nátrium tartalma nő;
az immunológiai összetevők
koncentrációja nő a második évben.
33. A szopó baba az ízek
széles skálájával ismerkedik meg már a hozzátáplálás megkezdése előtt az
anyatej révén: éppen azokkal az ízekkel, amelyek a család étkezését jellemzik. Ezért
szívesen fogadja majd azokat az ételeket, amelyekkel a család étrendjéből
megkínálják, ha eljön az ideje. Az üveges bébiételek íze mindig egyforma!
34. A szoptatás pozitívan
befolyásolja az anya viselkedését: a tejleadó reflexet kiváltó oxitocin hatására megértőbbé, türelmesebbé teszi az
anyát az unalmas, ismétlődő
feladatokat jobban tolerálja, felismeri
a gyermek szükségleteit és a sajátja elé
tudja helyezni.
35. Az anyatej gyorsítja a
bélhám érését. Az immunglobulin A, amely bevonja a bélnyálkahártyát, gátolja az
idegen fehérjék felszívódását, így megelőzheti az allergizálódást és különféle
fertőzéseket. Ellenben a szoptatási gyakoriság csökkenésével az allergia
előfordulása egyértelműen nő
36. Az anyatej egyéves kor
után is kiváló, minőségi tápanyagforrás, immunanyagokban továbbra is gazdag. Sőt, a mennyiség csökkenésével
párhuzamosan nő az immunanyagtartalom.
37. Az anyatej és a szoptatás
olyasmi, amit egyes egyedül Tőled, az édesanyjától kaphat meg a gyermeked.
Egyedülálló, életre szóló, a lehető leginkább személyre szabott ajándékot adsz
neki ezzel. Még évtizedek múlva is építhet az anyatej és a szoptatás kedvező
utóhatásaira.
38. Szoptatással szinte
minden helyzetben könnyen és gyorsan megnyugtathatod a gyermekedet egy olyan
életkorban, amikor más vigasztalási formákra még kevésbé fogékony.
39. Szoptatással rengeteg
időt takaríthatsz meg magatok számára. Ilyenkor csak ketten vagytok,
lazíthatsz, pihenhetsz, csak őrá vagy csak befelé figyelhetsz a legnagyobb
rohanás és stressz közepette is.
40. Hosszú távú szoptatással,
a fokozatos elválasztódást lehetővé téve tulajdonképpen arra adsz lehetőséget
gyermekednek, hogy a maga tempójában, az érettségének megfelelő lépésekben és
ritmusban távolodhasson tőled. Másfelől finoman, szeretettel és türelemmel arra
is megtaníthatod, hogy bizonyos helyzetekben a nemleges választ is elfogadja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése