2012. augusztus 28., kedd

Aztán végül...

...mégis mindig én győzök. Vagy legalábbis pár percig meghagyja nekem ezt az illúziót. Drágababocs.

2012. augusztus 27., hétfő

Hátmégis

Manapság már csak a ringató-izmaimat erősítem, mert nyilvánvaló, hogy babocska csak ringatásra alszik el. Imádom ringatni, de... És csak röhögök magamon, mrt ugye mindenkinek olyan gyereke van, amilyet elbír (lelkileg). Hát az enyém igazi kis nyinyogi, sír sokat, fáj a hasa, mittudomén. Bezzeg J babája egész nap mosolyog, meg se nyikkanik. Hát ezt kaptam én, mert erős vagyok mint a beton. Sőt annyira, hogy velem vágják a betont. Hehh.

De legalább enyém a világon a legszebb, legtüneményesebb.

2012. augusztus 11., szombat

Gyümölcskenyér

Ismét egy Good Food-os recept, nem is rossz...

Szóval 250 gr lisztet kell összekeverni 175 gr porcukorral (én éppen 130 gr-t ha tettem bele, de szerintem még ez is sok), 175 gr vajjal, 2 nagy tojglival, 1 cs vaníliás cukorral, 1 cs sütőporral. És kész. Én még azért tettem bele citromhéjat és levet egy keveset. Szóval robotgéppel összekeverni, majd kivajazott kenyérformába (aljára sütőpapír!) a harmadát belelapátolni, jöhet a gyümölcs fele, majd megint egy harmad tészta, majd megint gyümi, és végül az utolsó réteg tészta. Persze ez nekem így ebben a formában nem ment, mert a massza nagyon ragad, szóval a felét nagy nehezen bevarázsoltam a formába, majd jött az összes gyümi, majd a másik fele.
180 fokon 1 órát kell sütni.

Finom lett, csak kevés benne a gyümölcs, és asszem kicsit kiszárítottam. No, legközelebb ügyesebb leszek.

Ha kész hagyni kihűlni, a tetejét lehetne díszíteni pl csokival, vagy egyébbel. Ők valami furaságot javasolnak a tetejére, már nem tudom mit, de még több gyümölcsöt.

UPDATE:
megcsináltam mégegyszer. A titok a tojásban rejlik, szóval vagy 2 db nagy tojás, vagy 3 kicsi legyen benne, és mennyei lesz.

Tisza-tavi ökocentrum - Akvárium

Pár napot Poroszlón töltöttünk, puruttya miatt én inkább az apartementó kertjében - nekem már ez is nagyon jól esett, hogy nem ezen az 50 nm-en nyunyózok (mondjuk a Liget tőlünk két lépés, de napi kétszer egyórás sétánál többet nem tudok ott sem... na meg hát mégsem a mi kertünk, szóval más). Azért a Tisza-tavi ökocentrumba csak bemerészkedtem, és megnéztem a híres akváriumot. Sajnos csak ennyire volt időm pont, de az élmény hihetetlen volt.

Maga az Ökocentrum a poroszlói szabadstrand mellett van, hatalmas szabad területen, ahol mindenféle látnivaló, programolnivaló található (kormoránok, tájház, tanösvény, őzek, vidratelep, ékszerteknősbemutató, tutajos tó, labirintus....) Az egészre a belépő 3000 Ft, amit én nagy naivan meg is vettem, gondolván, hogy Nyunyi (a.k.a. babocs) majd szunyál, de hát csak ő a főnök, így csak az épületben udtam megnézni az akváriumot és a kétéltűeket, valamit a 3D-s film egyharmadát. Ez utóbbi nagyon jónak ígérkezett, szóval aki teheti, skubbantsa meg.

Maga az akvárium viszont hatalmas élmény volt, irdatlan nagy halakkal, nem is tudtam, hogy a harcsán kívül még vannak szinte óriás méretű halaink. Igényesen kialakított helyen, viszonylag nagy területen (bár én még órákig tudtam volna nézni) óriásakváriumokban pompáznak a halak. Van persze olyan rész is, ahol át tudnak úszni feletted, az is nagyon faja.

Ha teheted, menj el, nézd meg. Ha gyerekkel vagy, akkor a közelben van egy kalandpark is, nem voltam de a többiek szerint elég jó.
http://www.robin-kalandpark.wlap.hu/

Ja, és mostantól hivatalosan is a kedvenc halam a Selymes Durbincs :)2012. augusztus 5., vasárnap

A szoptatás előnyei - Leche Liga
 Sajnos a sétára nem tudtam elmenni, de ezt megkaptam.


1. Az anyatej a helyzetnek megfelelő  és hosszú távú immunológiai védelmet biztosít a gyermeknek.  


2. Az anyatej fajtaazonos fehérjét tartalmaz, így nem okoz allergiát, könnyen feldolgozható, és a növekedés szempontjából a legoptimálisabb mennyiségben van jelen.


3. Az anyatej a kizárólagos szoptatás időszakában tökéletes tápanyagellátást biztosít. A szilárd táplálékok bevezetése után is elsőrangú táplálékforrás marad.


4. Az anyatej ösztönzi a gyerek immunrendszerének fejlődését. Ezt immunmoduláló funkciónak nevezzük, és jelentősége nem csak csecsemőkorban, hanem sok évvel később is megmutatkozik.

5. Az anyatej emésztést segítő enzimeket is tartalmaz, ennek is köszönhető, hogy a lehető legkönnyebben és legtökéletesebben hasznosítható táplálék a gyermek számára.


6. Bár az intelligencia fejlődése nagyon sok tényezőtől függ, ezek között előkelő helyen áll az anyatejes táplálás, mert az anyatej speciális összetételénél fogva minden másnál hatékonyabban támogatja az agy fejlődését. A szoptatással összefüggő anyai magatartás és speciális kommunikáció a babával is közrejátszik a szoptatott gyerekeknél megfigyelhető magasabb intelligenciahányados kialakulásában. A hosszú távú szoptatás hatására 8 ponttal magasabb IQ szintet mértek 5 éves korban.
7. Az igény szerinti szoptatás elősegíti a gyermeknél a táplálékfelvétel feletti kontroll kialakulását: szükségletei szerint tanul meg enni. Másfelől az igény szerint szoptató anya megtanulja elfogadni a gyerek igényeit, nem törekszik túltáplálásra, ezért az igény szerint hosszú távon szoptatottaknál ritkábbak a későbbi élet során a táplálkozási zavarok és az elhízás.


8. Az anyatej segíti a gyermek túlélését nehéz helyzetekben. A koraszülő anya tejének összetétele például különbözik az időre szülőkétől, több immunanyagot tartalmaz. Ezért a koraszülő anya kolosztruma jelentősen hozzájárul a koraszülött túléléséhez, fertőzésekkel szembeni védelméhez. A szoptatott/anyatejjel táplált koraszülöttek körében ritkább a nekrotizáló enterokolitisz, a szepszis, a húgyúti fertőztés.


9. A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát. Feltételezhető, hogy ebben eddig pontosan nem azonosított tényezők mellett az is szerepet játszik, hogy az igény szerinti, gyakori szoptatás miatti gyakori testközelség és együttlét az anyával ösztönzőleg hat a csecsemő valamennyi életműködésére, légzésére.


10. A szoptatás rövid és hosszú távon is csökkenti a hasmenéses megbetegedések kockázatát, a gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát. A betegség alatti gyakori szoptatás nem csak az immunanyagok miatt jelentős védőhatású, hanem azért is, mert megakadályozza a kiszáradást és a jelentős súlyvesztést. A gyermekek többsége ösztönösen visszatér ilyenkor a kizárólagos szopásra még akkor is, ha korábban bőven evett már szilárd ételeket.11. Az anyatejben levő immunanyagok csökkentik a tüdőgyulladás kockázatát.


12. Az anyatej elősegíti az egészséges növekedést, ami kissúlyú újszülötteknél, koraszülötteknél különös jelentős tényező.


13. A szoptatás csökkenti az anyánál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


14. . A szoptatás csökkenti a gyermeknél a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


15. A szopással járó komoly és összetett izommunka elősegíti a szájizomzat egészséges fejlődését. Ez az egyik oka annak, amiért például még hasadékos babák szoptatását is érdemes elkezdeni és fenntartani, még akkor is, ha emellett a nem elég hatékony szopás miatt kiegészítésre is szükség van.


16. Hosszú távon szoptatott gyerekeknél a ritkább a rosszul záródó fogsor. Ez részben a ritkább cumihasználattal és a ritkább ujjszopással függ össze.


17. A szülés után közvetlenül megkezdett szoptatás gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, mérsékeli az anya vérveszteségét. Ezért császármetszés után IS, anyai érdek IS a mielőbbi és gyakori szoptatás.

18. A szoptatás a szoptatási időszak hosszától függően csökkenti az anyánál bizonyos típusú mellrák fajták és a petefészekrák előfordulását. Minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál inkább.


19. A hosszú távú szoptatás csökkenti a csontritkulás kockázatát az anyánál, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem elvonja a csontokból (fogakból) a kalciumot, hanem egyrészt javul a kalcium hasznosítás hatásfoka a táplálékból, másrészt segíti a kalcium beépülését a csontokba.


20. A szoptatás csökkenti az anyai vasveszteséget: a szülést közvetlenül követően a vérzés mérsékelése miatt, a kizárólagos szoptatás idején és azután a menstruációs ciklus szünetelése miatt, valamint a szoptatás alatt megfigyelhető jobb vashasznosítási képesség miatt.


21. A hosszút távú szoptatás csökkenti az anyánál a kettes típusú diabétesz kockázatát.


22. A hosszú távú szoptatás optimalizálja az anya szervezetének működését, különösen az agyét.


23. A szoptatás elősegíti a kötődést, természetesen bőséges testkontaktust biztosít.


24. A hosszú távú szoptatás jelentősen növeli a nő önbizalmát, magabiztosságát, erősíti testtudatát.  25. A hosszú távú szoptatás során megvalósuló fokozatos elválasztódás elősegíti a gyermek szocializációját: természetes módon gyakorolja a kompromisszumok kötését, a kívánságok teljesülésének időbeli elhalasztását, mások szempontjainak figyelembe vételét.


26. A hosszú távú szoptatás megalapozza a gyermek biztonságérzetét, mert megtanulja, hogy jelzéseire kiszámítható válasz érkezik.


27. A hosszú távú szoptatás során megvalósuló elválasztódási folyamat fejleszti a gyermek önirányítását, empátiáját, kompromisszumkészségét, önállóságát.  


28. Szoptatott gyerekek esetében a kizárólagos szoptatás és a teljes szoptatás időtartamával arányosan csökkennek az egészségügyi, ápolási költségek, mivel a szoptatott gyerekek ritkábban betegek, ha kórházba kerülnek kevesebb az ápolási napok száma, ritkábbak a szövődmények.


29. A szoptatás a lehető legkörnyezetbarátabb, mivel gyakorlatilag nem termel hulladékot.


30.  A kizárólagos szoptatás és a hosszú távú szoptatás nagyobb családi jólétet tesz lehetővé, mivel egyáltalán nem kell tápszerre, cumisüvegre és egyéb tartozékokra költeni, és a kevesebb, kevésbé súlyos betegség miatt a gyógyszerköltségek, orvosi költségek is jóval alacsonyabbak.
31. Szoptatott gyerekeknél alig fordul elő vérszegénység:
→ 1 éves korukban még szopó csecsemőket vizsgáltak (tehéntejet, vaskiegészítést, vassal dúsított tápszert soha nem kaptak)
→ azok a babák, akik 6 ½ hónapig kizárólag szoptak, kevésbé voltak vérszegények, mint azok, akik csak 5 ½ hónapig szoptak kizárólag
→ a 7 hónapig kizárólag szopó csecsemők közül egy sem volt vérszegény, és 12-24 hónapos korban is jó volt a vas státuszuk.
→ a második félévben a szoptatás folytatása segít fenntartani a megfelelő vas-státuszt
→ a hozzátáplálás megkezdése után is jól felszívódnak az ásványi anyagok az anyatejből
→ a vashiány (de az anémia nem) fokozza a vasfelszívódást 5-6 és 9-10 hónapos korban is
→ 12-24 hós korban azokat a gyerekeket találták vashiányosnak, akik kevesebbet szoptak, kevesebb húst ettek és több tehéntejet ittak.


32. Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik. Ez NEM azt jelenti, hogy az anyatej minősége romlik, hanem azt, hogy alkalmazkodik a gyermek igényeihez. Fokozatos elválasztódás esetén ill. 6-15 hónapos kor között: glukóz, citrát, foszfát, kálcium csökken; lipid, kálium, magnézium nő
Amikor a tejmennyiség 400 ml/nap alá csökken: fehérje, klorid, nátrium tartalma nő;
az immunológiai összetevők koncentrációja nő a második évben.


33. A szopó baba az ízek széles skálájával ismerkedik meg már a hozzátáplálás megkezdése előtt az anyatej révén: éppen azokkal az ízekkel, amelyek a család étkezését jellemzik. Ezért szívesen fogadja majd azokat az ételeket, amelyekkel a család étrendjéből megkínálják, ha eljön az ideje. Az üveges bébiételek íze mindig egyforma!

34. A szoptatás pozitívan befolyásolja az anya viselkedését: a tejleadó reflexet kiváltó oxitocin hatására megértőbbé, türelmesebbé teszi az anyát az unalmas, ismétlődő feladatokat jobban tolerálja, felismeri a  gyermek szükségleteit és a sajátja elé tudja helyezni.


35. Az anyatej gyorsítja a bélhám érését. Az immunglobulin A, amely bevonja a bélnyálkahártyát, gátolja az idegen fehérjék felszívódását, így megelőzheti az allergizálódást és különféle fertőzéseket. Ellenben a szoptatási gyakoriság csökkenésével az allergia előfordulása egyértelműen nő


36. Az anyatej egyéves kor után is kiváló, minőségi tápanyagforrás, immunanyagokban továbbra is  gazdag. Sőt, a mennyiség csökkenésével párhuzamosan nő az immunanyagtartalom.


37. Az anyatej és a szoptatás olyasmi, amit egyes egyedül Tőled, az édesanyjától kaphat meg a gyermeked. Egyedülálló, életre szóló, a lehető leginkább személyre szabott ajándékot adsz neki ezzel. Még évtizedek múlva is építhet az anyatej és a szoptatás kedvező utóhatásaira.


38. Szoptatással szinte minden helyzetben könnyen és gyorsan megnyugtathatod a gyermekedet egy olyan életkorban, amikor más vigasztalási formákra még kevésbé fogékony.


39. Szoptatással rengeteg időt takaríthatsz meg magatok számára. Ilyenkor csak ketten vagytok, lazíthatsz, pihenhetsz, csak őrá vagy csak befelé figyelhetsz a legnagyobb rohanás és stressz közepette is.


40. Hosszú távú szoptatással, a fokozatos elválasztódást lehetővé téve tulajdonképpen arra adsz lehetőséget gyermekednek, hogy a maga tempójában, az érettségének megfelelő lépésekben és ritmusban távolodhasson tőled. Másfelől finoman, szeretettel és türelemmel arra is megtaníthatod, hogy bizonyos helyzetekben a nemleges választ is elfogadja.


41. A szoptatás a legjobb bizalom és önbizalom építő tréning, amely a legszorosabb egymásra utaltságtól mutat az önállósodás törvényszerűen bekövetkező állapota felé. A szoptatási kapcsolat alakulása egyben a kötődés átalakulása is, anélkül azonban, hogy lényege, a feltétlen szeretet változna.

2012. augusztus 2., csütörtök

Máktorta

Régi mániám, aztán most találtam egy receptet a Good Food egyik számában, szóval ki is próbáltam egyből. Jó lett. Tényleg. De nekem azért hiányzik a mákból a meggy, szóval legközelebb teszek majd bele. És vagy eggyel több tojgli kell, vagy 10 dkg-mal kevesebb mák. Majd kikísérletezem.

ami kell hozzá:

  • fél kg darált mák
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csom sütőpor
  • 5 tojgli
  • fél kg mascarpone
  • 2 zaccs vanilin cukor
  • díszítéshez bogyós gyümölcs
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 15 dkg cukorraal fehérre verjük, majd belekeverjük a mákot, a sütőport és a puhára olvasztott vajat. A fehérjéket a maradék cukorral keményre verjük, majd belekeverjük. Kivajazott sütőben 45 percig 180 fokon sütjük (én előmelegítettem). Hagyjuk kihűlni, majd a mascarponét elkeverjük a vaníliás cukival, és rákenjük jó vastagon a tortára, és megszórjuk a gyümölccsel. UPDATE (szept 30)
Egyébként azt elfelejtettem írni, hogy igen finom lett. Tömény mák ugyan lehetne lazítani kis almalekvárral, de így is kétpofára zabáltuk