2012. február 28., kedd

Fish and Chips

Azzal kezdeném, hogy nem szeretem a halat. Sosem szerettem - főként a szagát, na meg az otthoni folyami halak íze is annyira markéns, hogy nem volt nekem való. Azokat valószínűleg most sem enném meg. Aztán amikor elkezdtem komolyabban utazgatni, itt-ott azért meg kellett próbálgatnom a halat, és egyéb tengeri herkentyűket, először ha jól emlékszem Portugáliában. És már ott meglepődtem, hogy a tengeri hal nem is olyan nagyon szörnyű. Aztán Brazíliában ettem az Amazonas-on, fura kinézetű mindenfélét. Aztán sok sok kihagyás után itt, a Birkák földjén, de csakis fish and chips formájában. A tőkehal, vagy foltos tőkehal, amiből csinálják nem a markáns halízű halak családjába tartoznak, így pont jó. Azóta, hogy elkezdtem, megszállottan keressük a legjobb fish and chipses helyeket, itt van, ahol eddig tényleg jókat ettünk


Braunton - Squires
Van díjnyertes fish and chipsük (tőkehalból), szerintem eleddig ez a top, a nonpluszultra, hatalmas adagokkal, aznap fogott friss hallal. Ha a szakács nem ítéli elgé nagynak az adagot, akkor kapsz mégegy halat.
Az étterem pörög rendesen, nem cicóznak veled sem, leülsz, rendelsz, megkapod, megeszed, mész. Nincs ücsörgés, nincs sörözgetés, itt evés van. Nyáron, főszezonban az utcán állnak sorba. Nyamm.

Glasgow - Chippy Doon the Lane
Az előzőhöz hasonló, kicsit barátibb, éttermesebb jelleg (nem annyira gyorsétterem hangulatú). Ha hal itt is remek, friss, foltok tőkehalból készül. A krumplijukkal szokott baj lenni, valahogy mintha egy kicsit tovább kéne sütni. Viszont nem tányéron szolgálják fel, hanem az eeredeti csomagolást idézve papírtálkában. Az adag itt is óriási.

Dumfries - Cavens Arms
Ide egyébként is érdemes elmenni, mert az egyik legjobb kocsma a környéken. A fish and chips már csak hab a tortán. Sok féle sör, pubkaja, és minden, amit egy ilyen helytől elvárhatsz. Nem hiába kapott "pub of the year" címet. Fura, hogy nincs honlapja, nyilván nincs is rá szükség, mindenki tudja, hogy csak itt érdemes enni-inni, van, hogy sorba kell állni.

Voltunk még egy helyen, de nem emlékszem a nevére, majd megpróbálom felkutatni a neten.
Itthon még nem próbáltam sose, de itt lenne az ideje. Csak a receptek elég specifikusak az olaj hőmérsékletét tekintve, én meg nem tudom lemérni. Hm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése